Muggelarven Carnavalsacademy

“De jeugd heeft de toekomst” en zo zien we dat ook bij C.V. de Muggezifters. Daarom zijn we gestart met een scholenproject genaamd “De Carnaval Academy”. 

Het scholenproject geeft de kinderen van de basisscholen educatie op het gebied van cultureel erfgoed van Carnaval. Binnen de 3 hoofdthema’s: Optochten, zittingsavonden en carnaval algemeen gaan de groepen 4 van de Bladelse basisscholen dit jaar aan de gang met het scholenproject.

De kinderen van groep 4 zullen 2 gastlessen verzorgd krijgen vanuit de carnavalsvereniging. de eerste gastles gaat over optochten. Onze Vorst Stefan Veroude (zeer bekend met optochten) zal uitleg komen geven over het fenomeen optochten binnen het Carnaval van Bladel, waarbij hij stapsgewijs zal uitleggen hoe het bouwen van een carnavalswagen in zijn werk gaat. Van ontwerp tot optocht!

Na deze les gaan de kinderen in groepjes aan de gang met het bouwen van een mini optocht, welke tijdens de scholenbezoeken door een echte jury zal worden beoordeeld. Precies zoals dat bij de echte optochten ook gaat. Uiteraard krijgt de beste mini optocht een prijsje.

De tweede gastles wordt gegeven door een van de oud-Prinsen. Dit jaar zal Tom Seuntjes de kinderen uitleg geven over het Prinsschap.

Hoe wordt je gekozen? Wat mag je allemaal doen en hoe werkt de jeugdraad? Allemaal vragen die tijdens de gastlessen besproken worden. Uiteraard is er ook de gelegenheid om alle mogelijke vragen, die je ooit al eens aan een echte Prins wilde stellen af te vuren op onze oud Prins. De gastles zal afgesloten worden met “De Carnaval Academy Quiz”, waarin in 11 vragen de kinderen kunnen laten zien wat ze allemaal van het Carnavalsfestijn in Bladel weten.

De derde “les” betreft een verwerkingsopdracht, die tijdens de vrije uurtjes voor Carnaval in de klas worden gemaakt door de leerlingen. De verwerkingsopdrachten staan natuurlijk in het teken van Carnaval en varieren van puzzel opdrachten / rekensommetjes, tot kleurplaten en knutselopdrachten.

Volgend jaar zullen de lessen voor groep 5 en 6 worden ontwikkeld en het jaar daarop voor de groepen 7 en i. Uiteraard allemaal met verschillende gastlessen. Want niet alleen op “Carnavals vrijdag”, maar ook daarvoor gaan De Muggezifters, met De Carnavals Academy, de scholen in. Carnaval blijft voor ons een mooi cultureel fenomeen, waarin we de jeugd graag in willen meenemen!